Det var en dejlig lun sommeraften i august, da havekredsen besøgte Majland Stauder ved Sdr. Omme. Planteskolen er i dag en af Danmarks største engros planteskoler og er kendt for sit brede sortiment af kvalitets stauder, hvor der på årsbasis produceres ca. 1 million stauder, som sælges til havecentre i hele Norden. Selv om det var lidt af en enestående mulighed for at lov at kigge lidt på stedet, som jo normalt ikke er åbent for private, så var der kun mødt 15 forventningsfulde havemennesker op til denne spændende rundvisning.

Vi startede med at høre Erik Lauridsen fortælle lidt om Majland Stauders lange historie, som i sin tid startede i 1955 i en lille villahave i Sdr. Omme, hvor Hanne og Peter Majland solgte stauder fra haven til private, som kom forbi. Stauderne blev pakket ind i våde aviser, så de ikke tørrede ud. Efterhånden blev efterspørgslen dog større og større og i 1966 blev der åbnet en plantestaudeskole uden for Sdr. Omme og her begyndte nu også salget til andre planteskoler.
I 2002 solgte Peder Majland planteskolen til Torben Kristensen og Leif Rahbek, der i mange år forinden havde haft det daglige ansvar for planteskolen. Torben havde været ansvarlig for produktionen og Leif for salget. I 2011 indgik Erik Lauridsen i et partnerskab og står for markedføring, IT og på lige fod med Leif Rahbek for den daglige kontakt til kunder.

Efter velkomsten og fortællingen om Majlands stolte historie blev de haveglade gæster sluppet fri i slikbutikken, og eftersom der desværre kun var engros salg, så fik vi dog muligheden for at købe nogle uundværlige stauder igennem HaveOasen i Herning, og mon ikke havecenteret fik travlt de næste par dage med alle de bestillinger som blev lavet.
Man kan beskrive arrangementet som at slippe ræven løs i en hønsegård, der var rigtig mange stauder i fuldt flor, hvilket nok ikke gjorde det nemmere at være påholdende. Den forhenværende ejer og oprindelig ophavsmand til planteskolen Peter Majland bor stadig på stedet, og havekredsen havde fået lov at kigge lidt i hans private have, som var en stor oplevelse, der gemte sig mange sjældne ting rundt omkring i haven og selveste Peter kom da også fortalte nogle små sjove historier om hans tid på planteskolen.

Aftenen sluttede af med den medbragte kaffe og kage i en skøn solnedgang, og rundt om på markerne i det fjerne kunne man høre de travle mejetærskere – en uforglemmelig aften.
 
Aaskov Havekreds besøger Majland Stauder 2012Aaskov Havekreds besøger Majland Stauder 2012Aaskov Havekreds besøger Majland Stauder 2012Aaskov Havekreds besøger Majland Stauder 2012Aaskov Havekreds besøger Majland Stauder 2012
HAVESELSKABET - Aaskov havekreds
Lav din egen hjemmeside med mono.net